Home Assistant ile Akıllı Ev yapmak çok kolay

sandisk-ixpand
Sandisk iXpand Flash Sürücü
23 Ocak 2016
Microsoft Edge
iOS için Microsoft Edge artık web sitelerini anında Türkçe’ye çevirebiliyor
5 Mart 2019
Tümünü göster

Home Assistant ile Akıllı Ev yapmak çok kolay

Televizyonlarda uzaktan kumandanın olmadığı dönemleri hatırlayanlarınız vardır. Kanal değiştirmek için yerimizden kalkıp televizyonun yanına gider veya televizyona yakın olan birisinden kanalı değiştirmesini (hoş, o zamanlar çok fazla kanal da yoktu) isterdik. Sonrasında uzaktan kumanda girdi her eve. Yerimizden kalkmadan televizyonun her şeyini kumanda edebilmeye başladık.

Uzaktan kumanda sayesinde ilerleyen zamanlarda evdeki ses sitemlerini, aydınlatmaları, ısıtma/soğutma sistemlerini de oturduğumuz yerden kumanda etmeye başladık.

Mobil teknolojilerin gelişmesi ile hayatımıza giren Nesnelerin İnterneti (IOT) sayesinde internete bağlanabilen cihazların sayısındaki artış pek çok elektronik cihazın yakından veya uzaktan kontrol edilmesini sağladı. Büyük teknoloji firmaları da kontrol edilebilen cihazları kendi ekosistemleri içerisinde guruplandırmaya başladılar.

Apple, Google, Amazon

Ülkemizde Apple, HomeKit teknolojisi ile kendisinin yetkilendirdiği cihazları iOS veya macOS işletim sistemli cihazlarından hem ekrana dokunarak, hem de sesli olarak kontrol etmeyi sağladı. Google da Google Home sistemi altında Android işletim sistemli cihazları ile yine uyumlu elektronik cihazları hem dokunarak hem de Google Asistan sayesinde kontrol ettirmeye başladı. Ülkemizde henüz yerleşememiş olan Amazon ise Alexa isimli asistanı ile benzer servisleri dünyanın pek çok yerinde sunuyor.

Bu üç teknoloji devinin sunmuş olduğu bu hizmetlerden faydalanabilmeniz için mutlaka uyumlu cihazlar kullanmanız gerekiyor. Örneğin evinizdeki aydınlatma sistemini telefonunuzdan veya sesli bir şekilde kontrol edebilmeniz için uyumlu bir aydınlatma sistemi satın almanız gerekiyor.

Philips, Hue adındaki akıllı lamba kitleri ile HomeKit, Google Home ve Amazon Alexa platformunu destekliyor. Netatmo, kombiler için geliştirdiği termostat kitleri ile yine aynı platformlarda kullanılabiliyor. HomeKit, Google Home ve Alexa uyumlu pek çok küçük aksesuarı (ısı ve nem sensörleri, hareket sensörleri, kablosuz düğmeler, kumandalı perde ve güneşlikler vb) internetten kolaylıkla temin edip kendi akıllı evinizi oluşturmaya başlayabiliyorsunuz.

Eğer köklü bir akıllı ev sistemi kurmak istiyorsanız Fibaro, Control4, Infineon gibi sistemler de kullanabiliyorsunuz. Hazır bir ev için bu tip sistemlerin kurulumu biraz zor olmakla beraber yüksek denebilecek maliyetleri göze almanız gerekiyor.

Bu sitemler çok mu pahalı?

Apple, Google veya Amazon gibi bir ekosisteme bağlı kalmışsanız, akıllı ev sisteminiz için kullanmanız gereken tüm cihazların o sistem ile uyumlu olması gibi bir durumla karşı karşıya kalıyorsunuz. Ya da kalıyordunuz diyelim.

Bundan yaklaşık 5 sene önce “evdeki masa lambasını telefon yardımı ile nasıl kapatıp açarım?” sorusunun cevabını ararken RaspberryPi adındaki minik bilgisayarı buldum. Basit bir program ile üzerindeki Giriş/Çıkış pinlerine bağlı olan röleleri kontrol edebileceğimi farkettim. İlerleyen zamanlarda yine RaspberryPi üzerinde çalışan, tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan HomeAssistant uygulamasını keşfettim. Zamanla gelişen ve tahminlerimin çok çok ötesinde işler yapabilen bu uygulama ile evdeki hemen hemen herşeyi tek bir çatı altında, hem HomeKit hem de Google Home ile uyumlu olarak çalıştırmayı başardım.

Evde uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen televizyon, müzik seti, klima, wifi bağlantısı olan hemen herşey, RF bağlantısı olan perde/güneşlik, sadece priz bağlantısı olan çamaşır makinası, bulaşık makinası ve daha pek çok sistemi kontrol ve kumanda amaçlı bu sistem altında birleştirdim. Bunlar için yapılan harcama ise 1000-1500 TL’lik bir bütçe gerektirdi.

Kurduğum bu sistem sayesinde yaptığım işlerden birkaçını sıralayacak olursam:

  • Gün doğumu/batımında koridor lambasını otomatik yakmak/söndürmek
  • Mutfak veya banyoda olası su basmalarına karşı bir uyarı almak (telefona bilgi mesajı)
  • Kombiyi belli saatlerde ve belli hava koşullarında belli derecelere sabitlemek (veya Hey Siri, evi 23 derece yap)
  • Haftanın 5 günü oğlumun ders ve yemek programını eposta ile kendime göndermek (sabah ve akşam)
  • Evden çıkarken, tek bir komut ile açık olan lamba, elektronik eşya varsa kapatmak (Hey Siri, evden çıkıyorum)
  • Film izlerken veya izlemeye başlamadan önce film ambiyansı oluşturmak (Hey Siri, film izliyorum. Salon ışıkları %50 kararır, ses sitemi açılır vs.vs.)

İşte bunlar da bu sistemi kurarken kullandığım, pek çoğunu da Aliexpress‘ten aldığım ekipmanlardan bazıları:

  • Broadlink RM Pro, WiFi-IR-RF kontrol ünitesi
  • Sonoff Touch, Dokunmatik Wifi lamba anahtarı
  • Sonoff Basic, Wifi Anahtarı
  • Sonoff POW, Wifi elektrik/güç ölçer
  • Philips Hue, Akıllı lamba kiti
  • Amazon Dash, WiFi buton (amacı dışında kullanılmıştır :) )
  • Ve el yapımı bazı küçük elektronik devreler.

Yapılan şeyleri görselle anlatmak gerekirse:

 

 

 

 

 

Zaman bulabilirsem, ilerleyen yazılarda HomeAssistant ile ilgili daha detaylı (kurulum, entegrasyon vb) içerikler paylaşırım.